Pandispanya, esnek yapıda olan yağsız bir pasta kekidir. Genellikle pastalar için kullanılan hamur biçimidir. Yumurta katılarak yapılan, şekerli, kabarık ve yumuşak bir tür pastadır. Pandispanya, kremalı pastalardaki katmanları oluşturur. Pandispanyanın yüzeyi yumuşak ve pürüzsüz olmalıdır. Yüzey kısmına hafif bastığınız zaman, bastığınız yer hafif çukurlaşmalı ve sonra tekrar eski haline gelmeli; sponjumsu bir görüntüsü olmalıdır. Pandispanya Çeşitleri Pandispanya iki ayrı biçimde hazırlanır. Ateşte hazırlanan pandispanya, buna "genoise" tarzı denilir. Bir de normal ısıda hazırlanan pandispanya vardır, bu şekline de "savoy" tarzı denilir. Pandispanyanın Kullanım Alanları Pandispanyadan özel günler için büyük katlı pastalardan, partiler ve özel sunumlar için yapılan küçük adet pastalara kadar oldukça çeşitli tarzda pastalar hazırlanabilir. Rulo, baton veya özel kalıpların adlarını alarak klasikleşmiş pasta türleri de vardır. Hangi şekilde veya hangi tarzda yapılırsa yapılsın bir pandispanyanın temel belirli malzemeleri vardır. Bunlar; un, şeker, yumurta ve vanilyadır. Ayrıca, seviyorsanız içerisine kakao da ekleyebilirsiniz. Pandispanya Çeşitleri Pandispanyanın değişik yapılan türleri vardır; sade, meyveli, kakaolu, fıstıklı gibi arzuya göre farklı yapılabilir. Pandispanyanın Nemlendirilmesi Pandispanyanın ıslatılarak nemlendirilmesi gerekir. Nemlendirme işlemi pandispanyanın kurumasını ve dağılmasını engeller ve lezzetini de arttırır. Nemlendirme işlemi şekerli su, süt veya meyve suyu ile yapılmalıdır. Pandispanyanın Kesilmesi Pandispanyanın iki veya üç kat düzgün bir şekilde kesilebilmesi için mutlaka iyice soğutulmuş olması gerekir. Kesme işlemi çok keskin ve uzun olan bir bıçak yardımıyla yapılmalıdır. Pandispanyanın içini iyice çekmesi ve keserken dağılmaması için en az yarım saat bekletilmelidir. Pandispanya Tarifi Birbirinden lezzetli pasta hazırlamaya olanak sağlayan sponjumsu ve yumuşacık bir pandispanya hazırlamanız için işte size kolay bir tarif. Pandispanya İçin Gerekli Malzemeler
Nasıl Yapılır? Yumurtanın beyazını ve sarısını ayırın. Yumurta beyazlarını, toz şekerle beraber bir kapta mikserle iyice çırpın ve yumurtanın katılaşmasını sağlayın. Ayrı bir kapta elenmiş unu, pudra şekerini ve kabartma tozunu karıştırın. Yumurtanın sarılarını da başka bir kapta biraz su ekleyerek karıştırın. Katılaşmış yumurta beyazının olduğu karışıma, unlu karışımı ve yumurta sarılarının olduğu karışımı ekleyip hepsini beraber iyice karıştırın. Tüm karışımı 2 dakika boyunca karıştırıp, yağlı kâğıtla kaplanan fırın tepsisine iyice yayın. 170 derecede 20 dakika pişirin. Pişen pandispanyayı fırından çıkardıktan 2 dakika sonra servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Pişirdiğiniz pandispanyayı ister sade olarak isterseniz krema hazırlayıp üzerine sürerek veya meyvelerle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Pandispanyayı pişirirken önceden ısıtılmamış fırında pişirmelisiniz. Fazla pişirmemeye dikkat edin. Dilerseniz kek kalıbı da kullanabilirsiniz. |
Oylum
07 Mayıs 2024 Salıİyi günler akşama misafir gelecekmiş o yüzden telaşa düştüm. Acaba çayın yanına ne pişirsem diye hemen bir pasta yapmam gerek. Kızım markette satılan pasta içlerinden almamı istedi ama ben onlardan hiç yapmadığım için bilmiyorum acaba marketlerde paketlerde satılan kekler pandispanya mı? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim.
Cevap yazAdmin
07 Mayıs 2024 SalıMerhaba, evet, marketlerde satılan paket kekler genellikle pandispanya olarak bilinir ve pastalar için kullanılabilir. Bu kekler hafif ve yumuşak dokusuyla pasta yapımı için uygundur. Hemen alıp dilediğiniz şekilde krema ve meyvelerle süsleyerek harika bir pasta yapabilirsiniz. Misafirlerinizi memnun edeceğinizden eminim. Kolay gelsin!