Pandispanya kekinin yapımı oldukça basittir. Özellikle sünger gibi yumuşak bir pandispanya yapmak istiyorsanız, tam yerindesiniz. Hamuru pişirirken, ısıya dayanıklı bir kaba su doldurup yanına koyarsanız, suyun nemi sayesinde pandispanya daha yumuşak olacaktır. Bu nedenle ıslatmanıza gerek kalmayacaktır. Pandispanya Keki Malzemeleri
Pandispanya Keki Nasıl Yapılır? Öncelikle, yumurtaları bir kaba kırıp iyice çırpıyoruz. Daha sonra üzerine şekeri ilave ediyoruz. Mikserle beraber köpürene kadar çırpıyoruz. Çırpma işlemi bittikten sonra üzerine unu, suyu ve kabartma tozunu ilave edip tekrar 1 dakika boyunca çırpıyoruz. Sonra, fırın tepsimizin içini iyice yağlayıp üzerine hamuru döküyoruz. Hamurun tepsinin her köşesine eşit olarak dağıldığından emin oluyoruz. Daha sonra 180 derecede ısıttığımız fırına tepsiyi koyup pişirmeye bırakıyoruz. Pandispanya kabarıp üzeri renk alana kadar fırın kapağını açmıyoruz. Yoksa kabarıklığı sönebilir. Pandispanya piştikten sonra fırından çıkarıp üzerini bir tepsiyle kapatıp ters çeviriyoruz. Bir bıçak yardımıyla vurup pandispanyanın tepsiden ayrılmasını sağlıyoruz. Pandispanyanın içine su yerine portakal suyu ya da portakal kabuğu rendeleyip koyabilirsiniz. Bu sizin tercihinize bağlı olarak değişebilir. Ayrıca yumurtaları oda sıcaklığında beklettikten sonra kullanırsanız daha iyi sonuç alabilirsiniz. Kullandığınız suyun ısısı da ılık ya da oda sıcaklığında olmalıdır ki hamur daha yumuşak olabilsin. Çünkü su sayesinde yumuşayan hamur daha güzel kabarmaktadır. Pandispanya Püf Noktaları Ayrıca kabarması için çeşitli püf noktalar mevcuttur. Örneğin, yumurtaların akı ve sarılarını ayrı ayrı çırpmak gerekir. Yumurtanın beyazı kar haline geldikten sonra, sarıları şeker, un gibi malzemelerle karıştırıldıktan sonra eklenmelidir. Yine unu ekledikten sonra çok fazla karıştırmamak gerekir. Fazla karıştırılırsa ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapı oluşacaktır. Hamur boza kıvamında olmalıdır. Bu nedenle bir kaşık ile karıştırılırsa daha iyi sonuç elde edilebilir. Hamur için en uygun sıcaklık 170-180 derece olmalıdır ve mutlaka fırın daha önce ısıtılmalıdır. İlk 20 dakika fırının kapağı kesinlikle açılmamalıdır. Eğer fırınınızın bir tarafı daha fazla kızartıyorsa, bu süreyi tamamladıktan sonra tepsiyi çevirerek diğer tarafın da eşit olarak kızarmasını sağlayabilirsiniz. Üzeri çok kızarırsa, bir parça yağlı kâğıt ya da folyo ile kapatmanız yanmasını engeller. Afiyet olsun. |