Evlerinizde pastane pandispanyalarını aratmayacak nitelikte pasta keki hazırlamak istiyorsanız, aşağıda vereceğimiz tarif tam size göre. Pandispanya tarifimiz, lezzetli olmasının yanı sıra yumuşacık ve sünger gibi olması nedeniyle bu tarifle birbirinden şahane pastalar ve sunumlar hazırlayabilirsiniz.
Gerekli Malzemeler
- 4 tane oda sıcaklığında bekletilmiş yumurta
- 1 su bardağı dolusu toz şeker
- 1 dilim limon suyu
- 1 kahve fincanı ılık su
- 1 paket hamur kabartma tozu
- 1 paket şekerli vanilin
- 1 su bardağı dolusu ve 1 yemek kaşığı elenmiş tepeleme un
- Arzuya göre limon kabuğu rendesi
- 1 çimdik tuz
Hazırlık Aşaması
Pandispanya hazırlamak için öncelikle 4 adet yumurtanın beyazı ve sarısını ayırarak ayrı çırpma kaplarına alarak başlayalım. Ardından yumurta sarılarının üzerine 1 su bardağı tepeleme toz şeker ilave ettikten sonra tel çırpıcı yardımıyla şeker ve yumurta sarıları pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpalım. Çırpılarak krema kıvamı alan karışımın üzerine 1 dilim limon suyu ve 1 kahve fincanı ılık su ilave ederek güzelce çırpalım.
Yumurta Aklarının Çırpılması
Ardından önceden ayrı bir kabın içine ayırdığımız yumurta aklarını mikser yardımıyla çırparak köpük, köpük kar haline getirerek, diğer karışımın üzerine ekleyip üzerine 1 paket şekerli vanilin ve 1 paket kabartma tozu ilave edelim. Karışımı tekrar çırpalım ve üzerine 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı unu yüksekten eleyerek ekleyelim. Daha sonra tahta kaşık yardımıyla pandispanya hamurunu iyice karıştırarak akışkan ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar iyice çırpalım.
Fırın Tepsisinin Hazırlanması
Daha sonra fırın tepsimizi tabanını ve kenar kısımlarını tereyağıyla iyice yağladıktan sonra hafifçe un serpiştirelim. Kekin fırın tepsisinden kolaylıkla çıkması için tepsinin kenarlarına da un serpiştirmeyi unutmayalım. Ardından hazır hale gelen pandispanya hamurunu yağlanmış tepsiye dökerek yayalım ve tepsiyi tezgâha birkaç kez vuralım. Bu vurma işlemi, hamurun içinde bulunan hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayacaktır. Hava kabarcıklarının çıkması sayesinde pandispanyamız daha düzgün ve eşit kabaracaktır.
Pişirme Aşaması
Hazır hale gelen pandispanyayı soğuk fırına verdikten sonra fırınımızı 200 dereceye getirelim ve hamur kabardıktan sonra ise fırınımızı 150 dereceye getirerek bu şekilde pandispanyayı pembeleşinceye kadar pişirelim. (Pişme süresi fırından fırına değişebilir, benim fırınım pandispanyayı fırına verdiğim andan itibaren yaklaşık olarak 45-50 dakika civarında pişirdi.)
Pandispanyanın Çıkarılması ve Soğutulması
Ardından pandispanyanın piştiğinden emin olmak için kürdan testine tabi tuttuktan sonra pişen keki yine bir kürdan yardımıyla tepsinin kenarlarından sıyırarak temiz bir mutfak bezinin üzerine ters çevirerek çıkartalım. Artık pastane pandispanyasını aratmayacak fısır fısır, sünger görünümündeki leziz pandispanyamız hazır. Pandispanya iyice soğuduktan sonra istenilen şekilde kesilmelidir. Aksi halde sıcak kesilirse pandispanya dağılacaktır.
Afiyet olsun.
Dip Not:
Hazırlanan pandispanyayı hemen kullanmayacaksanız, tamamen soğuduktan sonra iyice sararak derin dondurucuya koyabilirsiniz. Acil durumlarda derin dondurucudan çıkartarak kullanmak daha kolay olacaktır.
|
Pandispanya hazırlarken yumurta aklarının köpük gibi olması gerektiğini okudum ama ben bu kıvamı bir türlü tutturamıyorum. Acaba yumurta aklarını çırparken nelere dikkat etmeliyim? Belki de kullandığım kabın temizliğine ya da yumurtaların tazeliğine dikkat etmem gerekiyor. Bir de çırpma süresi yeterli mi acaba? Bazen çok uzun çırpınca aşırı sertleşiyor gibi hissediyorum. Bu noktada daha fazla bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazYumurta Aklarını Çırparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yiğit Mert, yumurta aklarını çırparken bazı önemli noktalara dikkat etmen, istediğin kıvamı elde etmeni sağlayabilir. Öncelikle, kullandığın kabın temizliği gerçekten kritik bir faktördür. Kabın içinde yağ veya su kalıntısı olmamalıdır; bu, yumurta aklarının köpüklenmesini engelleyebilir. Bu yüzden, kullanacağın kabı iyice yıkayıp kuruladığından emin ol.
Yumurta Tazeliği
Yumurta aklarının köpüğü için yumurtaların taze olması da önemli. Taze yumurtalar, daha iyi köpük oluşturur. Yumurta aklarını çırparken, yumurtaların oda sıcaklığında olmasına da dikkat etmelisin. Soğuk yumurtalar, çırpma işlemini zorlaştırabilir.
Çırpma Süresi
Çırpma süresi de önemlidir. Yumurta akları, önce hafifçe köpürmeye başlayacak, ardından sertleşmeye başlayacak. Bu süreçte, aşırı çırpmaktan kaçınmalısın; çünkü fazla çırpılan yumurta akları, sertleşip granüllü bir yapı alabilir. Genellikle, orta hızda ve yavaş yavaş çırpmak daha iyi sonuç verir. Yumurtaların kıvamını kontrol etmek için, çırpmayı durdurup karışımı inceleyebilirsin.
Sonuç
Bu ipuçlarını dikkate alarak yumurta aklarını çırparsan, istediğin kıvamı elde etme şansın artacaktır. Başarılar dilerim!
Bu tarifle pandispanya hazırlarken yumurta aklarının köpük gibi olması gerektiğini belirtiyorsunuz; ama bu kıvamı yakalayamıyorum. Neyi yanlış yapıyor olabilirim?
Cevap yazMerhaba Erşahan,
Pandispanya yaparken yumurta aklarını köpük gibi olması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İlk olarak, yumurta aklarını tamamen sarılarından ayırdığınızdan emin olun; en ufak bir sarı kalıntısı bile köpürmesini zorlaştırabilir. Ayrıca, karıştırdığınız kabın ve mikser uçlarının tam anlamıyla temiz ve yağsız olması önemlidir. Bir diğer önemli nokta, oda sıcaklığındaki yumurta aklarını kullanmak; bu şekilde köpürmesi daha kolay olur. Son olarak, karıştırma işlemini yavaştan hızlıya doğru yaparak sabırla devam etmek gerekiyor. Umarım bu öneriler işine yarar ve pandispanyanın kıvamını yakalayabilirsin!
Sevgiler,