Pandispanya Yapımı Nasıldır?
20 Haziran 2024

Pandispanya Yapımı Nasıldır?

Pandispanya yapımı hakkında çoğu kişinin bilgisi vardır. Özellikle ev hanımları, günlerde, misafirler geldiğinde veya çocuklarına tatlı bir ziyafet çekmek istediklerinde ilk akla gelen ve yapımı oldukça kolay olan kek çeşitlerinden biri pandispanyadır. Ancak bazı kişiler pandispanya yaparken çeşitli sorunlarla karşılaşabilir. Kimi pandispanya kekinin kabarmadığından şikayet ederken, kimi ise kekin kabarıp tekrar çöktüğünü belirtir. Pandispanya yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli incelikler vardır. Bu kurallara harfiyen uyduğunuzda hem kabarık hem de ağızda lokum gibi dağılan bir pandispanya keki yapmak hiç de zor değildir.

Pandispanya Hamuruna Katılacak Malzemeler

  • Oda sıcaklığında 4 adet yumurta
  • Bir su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • Bir paket kabartma tozu
  • Bir paket vanilya
  • Bir buçuk su bardağı un
  • Bir fiske tuz

İyi Kabaran Pandispanya Nasıl Yapılır?

  • Pandispanya hamuru için kabartma tozu veya karbonat kullanılır. Kabartma tozu kabarma işleminin gerçekleşmesi için, karbonat ise asitliği düzenlemek için kullanılır. Ancak kekin içereceği malzemelere göre hangisini kullanacağınıza veya ikisini de mi kullanacağınıza karar vermelisiniz. Malzemeler arasında yeterince asit içeren yoğurt, limon ve sirke yoksa sadece karbonat kullanmak kekinizin acımtırak bir tat almasına neden olabilir. Bu durumda sadece kabartma tozu kullanmak daha faydalı olacaktır. Yoğurt ve limon gibi ürünler katıyorsanız kabartma tozunun yanında az miktarda karbonat eklemeniz iyi olacaktır.
  • Kullanacağınız yumurtaları önce bir kapta kırın ve akıyla sarısını ayırın. İkisini de ayrı ayrı çırpın. Özellikle beyaz kısmını kar beyaz haline gelene kadar çırpın.
  • Keke katacağınız yoğurt oda sıcaklığında olsun. Direkt buzdolabından çıkarılıp katılan yoğurt pandispanyanızın kabarmamasına neden olabilir.
  • Yumurta sarıları, yağ, un, kabartma tozu ve şeker karıştırıldıktan sonra yumurtanın beyazı en sona eklenir. Karışım tamamlandıktan sonra un katılır ve un katıldıktan sonra fazla karıştırılmamalıdır. Unun fazla karıştırılması gluteni ortaya çıkarır, bu da kekin elastiki bir hal almasına neden olur. Mikserle çırpmak yerine bir kaşıkla yedirilirse daha sağlıklı sonuç verir. Kek hamuru boza kıvamında olana kadar karıştırın.
  • Pandispanya kekinize meyve, fındık, fıstık gibi malzemeler ekleyecekseniz en üste serpiştirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Şayet içerisine karıştırmak istiyorsanız çerez veya meyve parçalarını nişastaya buladıktan sonra eklemeniz fayda verecektir. Nişasta nemi aldığı için kabardıktan sonra çökmesine engel olacaktır.
  • Hazırladığınız hamur miktarının kek kalıbının ¾'ünü geçmemesine özen gösterin.
  • Kek kalıbına hamuru yerleştirmeden önce kalıba margarin sürün ve bir süre buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın, ardından kek hamurunuzu kalıba yerleştirin.
  • Pandispanya yapımı için en uygun fırın sıcaklığı 170-180 derece arası olmalıdır. Fırın bu sıcaklığa gelmeden kesinlikle pandispanya kekinizi fırına sürmeyin. Çünkü sıcaklık derecesi artmadan fırına koyarsanız kekiniz kabarmaz.
  • Kek hamurunuzu fırına verdikten sonra ne olursa olsun fırının kapağını açmayın. Açtığınız takdirde kabaran kek sönmeye başlar. Şayet fırının bir tarafı iyi kızartıyorsa 20 dakika sonra açın ve yer değiştirin.
  • Kızarmaya başladığında keke kürdan sokun. Şayet kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi de pişmiştir. Fakat kürdanda kalıntı çıkıyorsa pişmemiştir.
  • Kekiniz piştikten sonra fırının kapağını açın ve bir süre keki çıkarmayın. Ani ısı değişikliği kekin sönmesine neden olur. Ani ısı değişikliği yapmadan keki çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan kalıptan çıkarmaya kalkarsanız pandispanya kekiniz parçalanır.

Ekstra İpuçları

  • Pandispanya kekinizi daha lezzetli hale getirmek için içine biraz limon veya portakal kabuğu rendesi ekleyebilirsiniz.
  • Kekin üzerine pudra şekeri serpebilir veya çikolata sosu dökerek servis edebilirsiniz.
  • Pandispanya kekinizi ikiye bölerek arasına krema sürebilir ve meyve dilimleri yerleştirebilirsiniz.
  • Daha hafif bir pandispanya için un miktarını azaltarak yerine nişasta kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pandispanya Yapımı Nasıldır?

Pandispanya Yapımı Nasıldır?

İlginizi Çekebilir

Reçelli Pandispanya

Reçelli Pandispanya

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pandispanya Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Pandispanya Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Puf Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Puf Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Pandispanya Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Pandispanya Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pandispanya Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Pandispanya Rulo Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pandispanya Ne Demek?

Pandispanya Ne Demek?

Güncel

Pastane Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri

Pastane Pandispanya Tarifi ve Malzemeleri