Pandispanya yapımı hakkında çoğu bayanların bilgisi vardır. Özellikle ev kadınıysanız günlerde, misafiriniz geleceği zaman veya çocuklarınıza tatlı ziyafeti çekeceğiniz zaman akla ilk gelen ve yapımı en kolay olan çek çeşidi pandispanyadır. Bazı kadınlar pandispanya yaparken farklı sorunlarla karşılaşır. Kimi pandispanya kekim kabarmıyor diye şikâyet eder, kimi ise kekim kabarıyor ve tekrar çöküyor diye şikâyette bulunur. Pandispanya yapımında olmazsa olmaz incelikler vardır. Bu kuralları harfiyen uyguladığınızda hem kabarmış hem de ağızda lokum gibi dağılan pandispanya keki yapmak hiç de zor değildir.
Pandispanya Hamuruna Katılacak Malzemeler
Oda sıcaklığında 4 adet yumurta
Bir su bardağı toz şeker
Çeyrek limonun suyu
Yarım çay bardağı ılık su
Bir paket kabartma tozu
Bir paket vanilya
Bir buçuk su bardağı un
Bir fiske tuz
İyi Kabaran Pandispanya Nasıl Yapılır?
Pandispanya hamuru için bir paket nişasta ve krem tartar gibi malzemelerden oluşan kabartma tozu veya karbonat kullanılır. Kabartma tozu kabartma işleminin gerçekleşmesi için, karbonat ise asitliği düzenlemek için kullanılır. Fakat kekimizin içereceği malzemelere göre bunlardan hangisini kullanacağımıza veya ikisini de mi kullanacağımıza karar vermeliyiz. Malzemeler arasında yeterince asit içeren yoğurt, limon ve sirke yoksa sadece karbonat katmanız kekinizin acımtırak bir tat almasını sağlar. Bu durumda sadece kabartma tozu kullanmada fayda vardır. Yoğurt ve limon gibi ürünler katıyorsanız kabartma tozunun yanında az miktarda karbonat eklemeniz iyi olacaktır.
Kullanacağınız yumurtaları önce bir sahanda kırın ve akıyla sarısını ayırın. İkisini de ayrı ayrı çırpın. Özellikle beyaz kısmını kar beyaz haline gelene kadar çırpın.
Keke katacağınız yoğurt oda sıcaklığında olsun. Direk buzdolabından çıkarılıp katılan yoğurt pandispanyanızın kabarmamasını sağlar.
Yumurta sarıları, yağ, un, kabartma tozu ve şeker karıştırıldıktan sonra yumurtanın beyazı en sona eklenir. Karışım tamamlandıktan sonra un katılır ve un katıldıktan sonra fazla karıştırmamalısınız. Unun fazla karıştırılması glüteni ortaya çıkarır bu da kekin elastiki bir hal almasına neden olur. Mikserle çırpmak yerine bir kaşıkla yedirilirse daha sağlıklı sonuç verir. Kek hamuru boza kıvamında olana kadar karıştırın.
Pandispanya kekinize meyve, fındık, fıstık gibi malzemeler ekleyecekseniz en üste serpiştirmeniz en sağlıklısı olacaktır. Şayet içerisine karıştırmak istiyorsanız çerez veya meyve parçalarını nişastaya buladıktan sonra eklemeniz fayda verecektir. Nişasta nemi aldığı için kabardıktan sonra çökmesine engel olacaktır.
Kek kalıbına hamuru yerleştirmeden önce kalıba margarin çalın ve bir süre buzdolabında bekleterek donmasını sağlayın ve ardından kek hamurunuzu kalıba yerleştirin.
Pandispanya yapımı için en uygun fırın sıcaklığı 170-180 derece arası olmalıdır. Fırın bu sıcaklığa gelmeden kesinlikle pandispanya kekinizi fırına sürmeyin. Çünkü sıcaklık derecesi artmadan fırına koyarsanız kekiniz kabarmaz.
Kek hamurunuzu fırına verdikten sonra ne olursa olsun fırının kapağını açmayın. Açtığınız taktirde kabaran kek sönmeye başlar. Şayet fırının bir tarafı iyi kızartıyorsa 20 dakika sonra açın ve yer değiştirin.
Kızarmaya başladığında keke kürdan sokun. Şayet kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içide pişmiştir. Fakat kürdanda kalıntı çıkıyorsa pişmemiştir.
Kekiniz piştikten sonra fırının kapağını açın ve bir süre keki çıkarmayın. Ani ısı değişikliği kekin sönmesine neden olur. Ani ısı değişikliği yapmadan keki çıkardıktan sonra soğumasını bekleyin. Çünkü soğumadan kalıptan çıkarmaya kalkarsanız Pandispanya kekiniz parçalanır.
Son Güncelleme : 03.11.2023 19:23:53
Pandispanya Yapımı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
0 Yorum Yapılmış "Pandispanya Yapımı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Pandispanya Nasıl Yapılır
Pandispanya nasıl yapılır, pandispanya kekin yapımı oldukça basittir. Özellikle sünger gibi yumuşak bir pandispanyayapmak istiyorsanız tam yerindesiniz demektir. Hamuru pişirirken ısıya dayanıklı bir kaba su doldurup yanına koyarsanız, suyun nemi say...
Pandispanya Pasta
Pandispanya Pasta, kekinin özelliği yumuşak ve hafif olmasıdır. Kekin yumuşak olmasının birinci nedeni ise, içerisinde kullanılan malzemelerdir. Bilindik kekten daha basit yapılışı vardır. Malzemeleri ise klasik keke nazaran daha azdır. Yaş pasta alt...
Pandispanya Keki
Pandispanya keki, Avrupa mutfağından tüm dünyaya yayılmış bir yaş pasta kekidir. En lezzetli ve sağlıklı pastalar evlerimizde annelerimizin yaptığı pastalardır. Herhangi bir kutlama olsun veya olmasın, sıcacık evinizde sevginizi katarak, çocuklarınız...
Hazır Pandispanya İle Pasta Yapımı
Hazır pandispanya ile pasta yapımı hiç de zor olmasa gerek. Özellikle pastanın ana malzemesi olan pandispanyanın yumuşak ve bir o kadar da leziz olması gerekiyor. Hazır olarak aldığımız ve elimizin altından sürekli bulundurduğumuz pandispanyalar zor ...
Pandispanya Tatlısı
Pandispanya Tatlısı, Davet sofralarının ve kabul günlerinin aranan tatlısı. Tatlının şerbetli oluşu tatlıya hiçbir ağırlık vermediği gibi oldukça da hafiflik katmıştır. Hem yumuşak hem de damakta iz bırakacak nitelikte.Pandispanya Tatlısı Malzemeleri...
Portakallı Pandispanya
Malzemeleri2 su bardağı un 2 su bardağı toz şeker 4 adet yumurta ½ paket kabartma tozu 2 adet portakal 1 çay fincanı sıvı yağ HazırlanışıBir portakalın kabuğunu rendeleyin. Yumurtaların sarılarını beyazlarından ayırın. Beyazları katılaşana kadar çırp...
Muz Kremalı Pandispanya
Pandispanya hamuru350 gram su 2 gram tuz 60 gram tereyağı 4 yumurta 180 gram un Kreması için1,5 su bardağı süt 1 yumurta sarısı 2 çorba kaşığı nişasta 4 çorba kaşığı şeker 2 muz 2 paket vanilya Sosu için100 gram bitter çikolata ve çiğ krema Hazırla...
Reçelli Pandispanya
Malzemeler1 bardak un 1/2 bardak toz şeker 6 yumurta 1 kahve kaşığı toz vanilya 1 çorba kaşığı margarin 2 corba kaşığı pudra şekeri 2 kahve fincanı reçel Hazırlanışı Yumurtaların aklarıyla sarıları ayrılır. Sarılarına toz şeker ve vanilya ilave edili...
Çikolatalı Pandispanya
Çikolatalı Pandispanya, kabul günlerinizde ve beş çaylarınız da en özel konuklarınıza ikram edebileceğiniz gibi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak da servis edebilirsiniz. Çok besleyici olmasından dolayı özellikle çocuklarınıza Pastane işi pasta...
Meyveli Pandispanya
Malzemeleri6 yumurta 1 su bardağı şeker 2 su bardağı un 1'er paket kabartma tozu, vanilya 2 paket krem şanti Meyve muz, kivi, çilek Hazırlanışı Yumurta ile şekeri çırparak köpürtün. Unu ve kabartma tozu ile vanilyayı ekleyin. Yağlı kâğıt ya da margar...
Kahveli Pandispanya
Malzemeleri1 su bardağından biraz fazla Sıvı Krem Şanti - Süt Kreması 1 su bardağından biraz fazla Tam Yağlı Yoğurt 4 çay kaşığı Nescafe 1 çorba kaşığı sıcak su Yarim su bardağı pudra şekeri Süslemek için1,5 çorba kaşığı rendelenmiş fıstık 8-10 tane ...
Elmalı Pandispanya
Elmalı Pandispanya, bol meyveli olmasından dolayı, vitamin ve mineral bakımından son derece zengindir. Diğer keklere kıyasla daha az kalorili ve daha sağlıklı olmasının yanında oldukça da lezzetlidir. Hafif bir kek olmasından dolayı, formunu korumak ...
Yumuşak Pandispanya
Pandispanya Rulo Pasta
Yumurtasız Pandispanya
Pudingli Pandispanya Tarifi
Şerbetli Pandispanya
Sünger Kek Pandispanya
Pandispanya Çeşitleri
Pandispanya Hamuru
Rulo Pandispanya Tarifi
Pandispanya Yapımı
Pastane Pandispanya Tarifi
Kolay Pandispanya
Pandispanya Ne Demek
Sade Pandispanya
Oktay Usta Pandispanya
Pandispanya Nedir
Hazır Pandispanya
Kakaolu Pandispanya
Pandispanya Nasıl Yapılır
Pandispanya Pasta
Pandispanya Keki
Hazır Pandispanya İle Pasta Yapımı
Pandispanya Tatlısı
Portakallı Pandispanya
Muz Kremalı Pandispanya
Reçelli Pandispanya
Çikolatalı Pandispanya
Meyveli Pandispanya
Kahveli Pandispanya
Elmalı Pandispanya
Popüler İçerik
Pandispanya Ne Demek
Pandispanya ne demek, esnek yapıda olan yağsız bir pasta kekidir. Genellikle pastalar için kullanılan hamur biçimidir. Yumurta katılarak yapılan şeker...
Sade Pandispanya
Sade pandispanya, yumuşacık ve sünger gibi bir sade pandispanya yapımı oldukça kolaydır. Eğer pastanızın tabanı için güzel bir pandispanya tarifi arıy...
Oktay Usta Pandispanya
Oktay usta Pandispanya, çocuklarınız ve bütün sevdikleriniz için en değerli olan şeyler, sizin emek vererek elleriniz ile yaptıklarınızdır. Sizde bu t...
Pandispanya Nedir
Pandispanya nedir? Genellikle pastalar için hazırlanmış kek hamurlarına pandispanya denir. Çoğu insan pandispanya hazırlarken bazı sorunlar yaşar. K...
Hazır Pandispanya
Hazır Pandispanya, fabrikasyon olarak hazırlanan ve kolay pasta yapımı için marketlerden temin edilen hazır pandispanya ile birbirinden değişik ve lez...
Kakaolu Pandispanya
Kakaolu Pandispanya, Avrupa mutfağından, ünü bütün dünyaya yayılmış ağızda çok ayrı bir tat bırakan, çok lezzetli bir kek çeşididir. Beş çaylarınızda ...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Kasım - 2023