Pandispanya, pastaların vazgeçilmezidir. Sünger gibi bir pandispanya kek hazırlamak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Kekin yumuşak olması pastanızın lezzetli olmasına katkı sağlar. İsterseniz bu pandispanyayı kek olarak da değerlendirebilirsiniz. Bu tarifi bir yere not etmelisiniz. Acilen bir pasta yapmak istediğinizde harika bir pasta tabanı olur. Evde kendi ellerinizle sağlıklı bir kek hazırlamış olursunuz. Hazırlıklarınız ve malzemeleriniz hazırsa hemen sünger pandispanya yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin. Sünger Pandispanya İçin Gerekli Malzemeler
Sünger Pandispanya Nasıl Yapılır?Yumuşak ve sünger pandispanya yapımına yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara kırarak başlayalım. Yumurta sarılarını koyduğunuz kabın içerisine limon suyunu ve toz şekeri ilave edelim. Bu karışımı mikserle yüksek devirde çırpalım. 5 dakika kadar çırparsanız karışım köpük, köpük bir hale gelecektir. Daha sonra yumurta aklarını da kar gibi olana dek çırpın. Bunu yumurta sarılarının olduğu karışıma ilave ederek, birlikte çırpın. İçine ılık suyu, vanilyayı, kabartma tozunu, nişastayı ve unu ilave ederek karıştırmaya devam edin. Bu işlemi tahta bir kaşıkla yaparsanız, pandispanya daha iyi kabaracaktır. Pişirme ve ServisSünger pandispanya hamurunu her yeri yağlanmış fırın tepsisine ya da kelepçeli bir kek kalıbına koyabilirsiniz. Daha önceden fırınınızı 180 derecede ısıtmış olmalısınız. Fırına aynı zamanda bir kasenin içinde su koymalısınız. Bu sayede kekiniz yumuşak ve sünger gibi olacaktır. Pandispanya kekin üzeri kızarana kadar fırının kapağını açmamalısınız. Daha sonra klasik kürdan testiyle kontrol yapabilirsiniz. Eğer kürdan temiz çıkarsa, sünger pandispanya da pişmiş demektir. Fırından çıkardığınız pandispanya keki kalıptan çıkarın. Soğuduktan sonra dilediğiniz şekilde kullanabilir, harika pastalar yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Pandispanya yaparken yumurta sarıları ve beyazlarını ayrı kaplara kırmak gerektiğini söylediniz. Peki, yumurta aklarını çırptığımda kar gibi olması tam olarak nasıl bir kıvamı ifade ediyor? Kısa bir süre çırpsam yeterli olur mu yoksa daha uzun mu çırpmalıyım?
Cevap yazDelfin,
Yumurta aklarının kar gibi olması ifadesi, yumurta aklarının çırpıldığında beyaz ve kabarık bir kıvama gelmesini ifade eder. Bu kıvam, yumurta aklarının yeterince hava ile dolmasıyla oluşur ve kar gibi beyaz, yoğun ve parlak bir görünüm kazandırır.
Yeterli çırpma süresi, genellikle elektrikli bir mikser kullanıyorsanız 3-5 dakika arasında değişir. Elle çırpıyorsanız bu süre biraz daha uzun olabilir. Yumurta aklarının tam olarak kar gibi olması için sert tepeler oluşturması gerekmektedir. Bu, çırpıcıyı kaldırdığınızda yumurta aklarının şeklinin bozulmadan kalması anlamına gelir.
Umarım bu bilgi işinize yarar! Pandispanya yaparken başarılar dilerim!